Προτάσεις-θέσεις

«Εφ’ όσον πάμε καλά από τώρα και στο εξής την επόμενη φορά θα μπορούμε να αντλήσουμε μεγαλύτερα ποσά με μικρότερα επιτόκια» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Φτάσαμε ως εδώ με πίστη για όσα μπορούν να καταφέρουν οι Έλληνες ενωμένοι, με δύσκολη προσπάθεια, με σχέδιο και σοβαρότητα

Την σημασία της εξόδου της χώρας στις αγορές ανέλυσε ο πρωθυπουργος κ. Αντώνης Σαμαράς σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό υπογραμμίζοντας ότι «οι διεθνείς αγορές εκφράζουν με τον πιο αδιαμφησβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία».

Σημείωσε ότι η επιτυχία του δανεισμού σηματοδοτεί «την εμπιστοσύνη των αγορών στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί σε αυτό το μέλλον επενδύουν. Την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι πολλοί πίστευαν ως πρόσφατα». Ανέφερε ότι είχε προηγηθεί η μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας εδώ και μήνες και η έξοδος Ελληνικών τραπεζών σε διεθνείς αγορές, όπου κατάφεραν να βρουν μόνες τους σημαντικά κεφάλαια, επιταχύνοντας την επιστροφή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Είχαν προηγηθεί τέλος, πολύ εγκωμιαστικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, για την «θεαματική» -όπως τη λένε – επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα.

Ο πρωθυπουγός τόνισε ότι η σημερινή επιτυχία συνιστά ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση και συμπλήρωσε: «μετά το Πρωτογενές πλεόνασμα, που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετυχαίναμε φέτος, μετά τη διανομή του πλεονάσματος, που θα δοθεί σε ένα μήνα, και θα προσφέρει ανακούφιση σε ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, σήμερα βγήκαμε στις διεθνείς αγορές!».

Αναφέρθηκε δε και στα τεχνικά σημεία του δανεισμού επισημαίνοντας: «Η υποδοχή του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία: Ζητήσαμε 2,5 δισεκατομμύρια, μας προσέφεραν πάνω από 20, με επιτόκιο κάτω από 5%! 4,75%! Ενώ όλα τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού, βραχυχρόνια και μακροχρόνια υποχωρούν συνεχώς, εδώ και μέρες. Και τώρα πέφτουν ακόμα περισσότερο. Και με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων επενδυτών – μεγάλων και μικρών – απ’ όλο τον κόσμο στη ζήτηση του νέου ελληνικού ομολόγου»